beeldend materiaal

 

Beeldende begeleiding

 

' Ik ontmoette Abe zes weken nadat zijn vrouw was overleden. Hoewel ze leed aan Alzheimer had hij zich in die tijd nog altijd verbonden kunnen voelen met haar. Haar aanwezigheid was voor hem genoeg. Ze waren dan ook 70 jaar samen geweest en ze hadden zich innig met elkaar verbonden geweten. Dit zou de eerste kerst worden zonder haar. In zijn portomonnee droeg hij een zelfgemaakt amulet bij zich. 'Moeder en kind' heette het, en hij had het ooit zelf gesmeed. De afbeelding betekende veel voor hem: het bracht hem in verbinding met zijn vrouw als liefdevolle moeder van zijn kinderen. En nu het kerst werd, deed het hem denken aan Maria en het Kind. Hij wilde daar graag aandacht aan geven. Hij kon slecht zien, en dus tekende ik de afbeelding van het amulet met een dikke stift voor op een groot doek. Hij koos de zachte oliepastels uit in de kleuren die hij passend vond en kleurde de afbeelding op het doek in. Daarna hielp ik om de oliepastel met olie te laten vervloeien.

  Met kerst kwam Abe kijken naar de kerstexpositie. Dat zijn schilderij met deze afbeelding daartussen hing troostte hem deze eerste kerst zonder zijn vrouw.'

 

Wat is beeldende begeleiding ?

  Soms is datgene waar je doorheen gaat nauwelijks in woorden uit te drukken. Als je dit prettig vindt, kan ik je op weg helpen om met beeldend materiaal uit te drukken wat er van binnen leeft.  En wat het nu is dat steun, houvast of perspectief geeft in moeilijke omstandigheden. Of waarin je dat juist mist, en wat je zoekt of verlangt. 

Jij bent daarin leidend. Wat heb je nodig? Welke vraag, welke behoefte en welk verlangen leeft er nu, en hoe kan ik daarin iets voor je betekenen? 

 

De laatste keer dat ik met materiaal heb gewerkt was op de kleuterschool. Moet ik creatief zijn?

Je hoeft hier niet creatief voor te zijn en je hoeft geen ervaring te hebben met het materiaal. Met behulp van materiaal kun je je anders uitdrukken. De focus ligt op het je kunnen uiten, met of zonder woorden; niet of het mooi is. 

 

Welke materialen? 

Steentjes, natuurlijke materialen (blaadjes, bloemen, takjes, kruiden) , klei, aquarelverf, acrylverf, gouache, tekenpotloden, oliepastel, ecoline, collage, doosjes, zakjes, vilt,  veertjes, schelpjes, papier, pen etc. 

 

Voorbeelden

levensboekje/verhaal, brief in versierd doosje, gedenksteentjes met tekst/afbeelding/symbolen in een organza zakje, herinneringsdoosje met kleine voorwerpen, samen een schilderij maken,  een vormpje van klei om na te laten, zincollage, levenstekst op een bordje schrijven en versieren,  persoonlijk fotolijstje, gedenkhoekje. 

 

Wat brengt beeldende begeleiding?

Het is een manier om verbinding te ervaren: met het proces waar je doorheen gaat.

Is er nog iets dat aandacht behoeft? iets dat aan het licht wil komen? Soms laten niet woorden

maar materialen je dit ontdekken.

 

Je kunt door beeldende begeleiding ruimte en tijd voor jezelf ervaren:

voor het proces waar je doorheen gaat, je vragen, moeilijke en mooie dingen in je leven.

Het kan je helpen dingen op een rij te zetten

 

Het kan je helpen om zin te ervaren


Het kan ontspannend werken

 

Je kunt je erdoor verbonden weten met de mensen om je heen;

door samen een mooie ervaring mee te delen en een herinnering te maken.

 

Het kan je helpen met het verwerken van verlies

 

Je kunt er iets mee nalaten (bijvoorbeeld een levenswijsheid),

Je kunt er iets mee voltooien of verankeren.

Je kunt je erdoor gekend weten

 

Je kunt een eigen symbool of ritueel maken om je te helpen iets af te ronden

of om je te helpen door het verdriet heen te gaan.

 

Het kan je helpen zoeken naar wat je kracht geeft,

en je daarmee verbonden en gedragen weten.

Al zoekend kun je dit vastleggen in het materiaal.

 

 

 

 

 

 

­